Aktivitemizi (Hareketliliğimizi) Artırmak ve Sedanter Yaşam Tarzını Bozmak
İnsanlar günümüzde daha az aktif oluyor, çünkü kısmen teknoloji hayatımızı kolaylaştırdı. Araba kullanıyoruz veya toplu taşıma kullanıyoruz. Makineler çamaşırlarımızı yıkıyor. Kendimizi bir televizyon veya bilgisayar ekranının önünde eğlendiriyoruz. Daha az insan el işi yapıyor ve çoğumuzun az fiziksel çaba gerektiren işleri var. İş, ev işleri, alışveriş ve diğer gerekli faaliyetler önceki nesillere göre çok daha az yapılmaktadır.
Daha az hareket ediyor ve eski insanlardan daha az enerji harcıyoruz. Araştırmalar, birçok yetişkinin günde 7 saatten fazla süreyi hareketsiz olarak işte, iş yerinde, ulaşımda veya boş zamanlarında geçirdiklerini göstermektedir. 65 yaşın üzerindeki insanlar ise her gün 10 saat veya daha fazla hareketsiz zaman geçirmektedir.
Hareketsizlik, uzmanlar tarafından “sessiz bir katil” olarak tanımlanmaktadır. Uzun süre oturmak ya da uzanmak gibi hareketsiz davranışların sağlığımız için kötü olduğuna dair kanıtlar ortaya çıkmaktadır.
Aktivite seviyemizi yükseltmeye çalışmalı ve ailemizin oturarak geçirdiği zamanı azaltmalıyız.
Hareketsiz davranışların ortak örnekleri arasında TV izlemek, bilgisayar kullanmak, kısa yolculuklarda bile araç kullanmak, uzun süre hareketsiz olarak okumak, konuşmak veya müzik dinlemek yer almaktadır. Bu tür davranışların, kalp hastalığı, inme ve tip 2 diyabet gibi birçok kronik hastalığa yakalanma riskini, kilo almayı ve obeziteyi arttırdığı düşünülmektedir.
İnsan neden aktiviteye (harekete) ihtiyaç duyar?
İnsan bitki gibi hareketsiz yaşayabilir mi?
Eminim bu soruyu hepimiz saçma bulmuşuzdur, ne demek bitki gibi yaşamak, biz zaten hareketliyiz diyerek. Ancak bu hareket dediğimiz olay ne kadar olmalıdır ve gerçekte neden gereklidir. Gerçekte neden gerektiği aslında ne kadar olmalıdır sorusunun da cevabını içermektedir.
Neden harekete ihtiyaç duyarız?
Eminim bu soruyu hiç kimse saçma bulmamıştır çünkü harekete ihtiyaç duyduğumuzu hepimiz peşinen kabullenmişizdir.
PEKİ, GERÇEKTE NEDEN HAREKET GEREKLİ?
CEVAP: YAŞAMAK İÇİN…… PEKİ AMA NASIL VE NEDEN ???
BUNUN İÇİN İÇSEL AKTİVİTELERİMİZİ VE DIŞSAL AKTİVİTELERİMİZİ İNCELEMELİYİZ.
Sağlıklı Süre Ne Kadardır?
Sağlıklı kalmak için yetişkinler her gün aktif olmaya çalışmalı ve çeşitli aktivitelerle haftada en az 150 dakikalık fiziksel aktivite gerçekleştirmek önerilmektedir.
Çoğu insan için, hareket etmenin en kolay yolu, dolaşmak için arabayı kullanmak yerine yürümek veya bisiklete binmek gibi günlük hayatın bir parçası olmaktır. Bununla birlikte, spor ve egzersiz gibi aktiviteleri ne kadar çok yaparsak, gün içinde kendimizi o kadar iyi ve daha sağlıklı hissederiz.
Her türlü etkinliğin sağlığımıza daha fazla fayda sağlayabilmesi için nabzımızı yükseltmesi, daha hızlı nefes almayı zorlaması ve daha sıcak hissetmemizi ve terlememizi sağlaması gereklidir. Bunun için yeterince hızlı hareket etmemiz gerekir. Bu çaba seviyesine orta şiddette aktivite denir. Orta yoğunlukta çalışıyorsak hala konuşabilmeliyiz ancak bir şarkıya eşlik etmekte zorlanmalıyız.