Dünyada Sıklıkla Kullanılan Diyet Türlerine Kısa Bakış
1) 17 Günlük Diyet (17 Day Diet)
17 Gün Diyet, can sıkıntısı ve kilo kaybı platosunun önlenmesine yardımcı olmak için üç döngüye ayrılmıştır. Kesin bir yemek planı olmadan çeşitli yiyecekler yersiniz.
2) 3 Günlük Diyet (3-Day Diet)
“3 günlük diyet” planı, üç günde 10 kilo vermenize yardımcı olduğunu iddia eder. Ucuz ve basit, ancak vücudunuzu ana besinlerden mahrum eder.
3) Abs Diyet (Abs Diet)
Uzmanlar, Abs diyetisyenlerinin iki haftada 12 kilogramlık karın yağını eritebileceğini iddia etmektedirler.
4) Alkali Diyet (Alkaline Diet)
Alkali Diyet genel kilo kaybı, hızlı kilo kaybı, diyabet, kalp sağlığı ve takip kolaylığı açısından çok dikkat edilmesi gereken bir diyettir.
5) Weil Anti-İnflamatuar Diyet (Dr. Weil’s Anti-Inflammatory Diet)
Bu diyette sağlıklı beslenildiğini ve bu ilkelerin çoğunun, özellikle meyve ve sebzeleri arttırmayı benimsemek temeline dayandığı iddia edilmektedir.
6) Asya Diyeti (Asian Diet)
Geleneksel Asya diyeti, bir beslenme düzeni için makul bir seçimdir. Uzmanlar beslenme ve güvenlik açısında iyi ancak kilo verme yeteneği açısından şüpheli olduğunu iddia etmektedirler.
7) Atkins Diyeti (Atkins Diet)
Uzmanlar, düşük karbonhidratlı Atkins diyetinin çok iyi bir diyet olmadığını iddia etmektedirler. Ucuyum zorluğu, beslenme, diyabet ve kalp sağlığını açısından riskli görülmektedir.
8) En Büyük Kaybeden Diyet (Biggest Loser Diet)
Diyet, hızlı kilo kaybı için faydalı, ancak diğer diyetlerle karşılaştırıldığında aşırı derecede özel olmadığı söylenmektedir.
9) Vücut Sıfırlama Diyet (Body Reset Diet)
Vücut Sıfırlama Diyeti, bazı uzmanlar tarafından “hile” ve “sağlıksız kilo kaybı diyeti” olarak adlandırılmaktadır.
10) Kurabiye Diyeti (Cookie Diet)
Kurabiye Diyeti, günlük kalori miktarını kontrol altında tutan gizli bir “açlığı kontrol eden” formülle yapılan düşük kalorili çerezlere dayalı bir diyet olarak adlandırılır.
11) DASH Diyeti (DASH Diet)
DASH diyeti, yüksek tansiyonla mücadele eden ve besleyici bütünlüğü, güvenliği, diyabeti önleme veya kontrol etme yeteneği ve kalp sağlığını destekleme rolüyle olumlu karşılanmaktadır.
12) Dukan Diyeti (Dukan Diet)
Dukan Diyeti protein diyeti olarak, yağ ve karbonhidratları tam ve çok kısıtlayıcı olan, uzun dönemde işe yaradığına dair bir kanıt olmayan diyet türü olarak tariflenmektedir.
13) Eko-Atkins Diyeti (Eco-Atkins Diet)
Eco-Atkins diyeti“ Atkins diyetinin daha sağlıklı bir sürümü, ancak uyumluluğu daha zor olan bir diyet olarak tariflenmektedir.
14) Motor 2 Diyeti (The Engine 2 Diet)
Uzmanlar kalp sağlığı ve diyabet açısından yararlarını sevmiş olsalar da, bu diyette gereksiz yere kısıtlayıcı ve “hile” yapılıyor iddiaları vardır.
15) Hızlı Diyet (The Fast Diet)
Fast Diyetin aç kalma günlerinde beslenme eksikliği, genel performansının zayıf olması ve Kırmızı bayraklar hızlı olmayan günlerde kısıtlama olmaması ile sağlıklı bir beslenme düzenini oluşturmadığını iddia etmektedirler.
16) Doğurganlık Diyeti (The Fertility Diet)
Doğurganlık diyetinin, kolaylık, diyabet, beslenme ve güvenlik kategorilerinde iyi bir performans gösterdiği, ancak eğer hamile kalmak amaçlı kullanılmasının biraz desteksiz olduğu iddia edilmektedir.
17) Düz Göbek Diyeti (Flat Belly Diet)
Düz Göbek Diyeti, ticari diyet planları arasında yüksek puan alan, ancak uygulamada çok iyi olmadığı iddia edilen bir diyet türüdür.
18) Flexitarian Diyeti (The Flexitarian Diet)
Meyveleri, sebzeleri, kepekli tahılları ve bitkisel proteinleri öne çıkaran Flexitarian Diyeti, akıllı ve sağlıklı bir seçim olarak öne sürülmektedir.
19) Glütensiz Diyet (Gluten-Free Diet)
Uzmanlar, glütensiz kalana kadar ne kadar iyi hissedebileceğinizi ya da ne kadar kötü hissettiğinizi bilemeyebileceğinizi ancak zor bir öğrenme eğrisi olan ve bu çabaya değen bir diyet olduğunu söylemekteler.
20) Glisemik İndeks Diyeti (Glycemic-Index Diet)
İyi karbonhidratları kötülerden ayıran glisemik indeksli diyet, uzun süreli kilo kaybı, sindirim kolaylığı ve kalp hastalığı ile mücadelede başarılı olduğu iddia edilmektedir.
21) HMR Programı (HMR Program)
HMR Programı hızlı kilo kaybı için faydalı olabilen, ancak bazı uzmanlarca pahalı görülen bir diyet olarak öne sürülmektedir.
22) Jenny Craig Diyeti (Jenny Craig Diet)
Jenny Craig diyeti, takip etmesi kolay, besleyici olarak faydalı ve güvenli olan ancak uzmanlar tarafından kalp sağlığını destekleme veya şeker hastalarına yardım etme potansiyeli açısından çok iyi görülmeyen bir diyettir.
23) Ketojenik Diyet (Keto Diet)
Keto diyeti, vücudunuzun enerji için yağa güvendiği bir duruma girmesini sağlamak için tasarlanmış, yüksek oranda yağ içeren, düşük karbonhidratlı bir diyettir. Epilepsi gibi bazı hastalıklarda fayda sağladığı da görülmektedir.
24) Düşük FODMAP Diyeti (Low FODMAP Diet)
Düşük FODMAP Diyeti irritabl barsak sendromunun tedavisi içindir. Semptomlarda yüzde 80’e kadar bir azalma olduğu gösterilmiştir.
25) Makrobiyotik Diyet (Macrobiotic Diet)
Çok katı bir makrobiyotik planı takip etmek zordur, çünkü çoğu insanın yemek yeme şeklinde aşırı bir değişiklik yapmaya dayanır
26) Master Temizleme Diyeti (Master Cleanse (Lemonade Diet))
Master Cleanse, katı yiyeceklerden vazgeçip yalnızca sıvı tüketerek 10 günde 20 kilo verebileceğini iddia eden bir diyettir.
27) Mayo Klinik Diyeti (Mayo Clinic Diet)
Mayo Clinic Diyeti, sağlıklı beslenmeyi ömür boyu sürecek bir alışkanlık haline getirmeyi amaçlayan ve beslenme güvenliği açısından övgü kazanan bir diyettir.
28) Akdeniz Diyeti (Mediterranean Diet)
Meyveler, sebzeler, zeytinyağı, balık ve diğer sağlıklı yiyecekler üzerine yapılan vurgu ile Akdeniz diyeti büyük övgü toplamaktadır.
29) Zihinsel Diyet (MIND Diet)
MIND diyeti zihinsel düşüşü önlemeyi amaçlayan ve genel olarak, sağlıklı, mantıklı bir diyet olarak tanımlanan bir uygulamadır.
30) İskandinav Diyeti (Nordic Diet)
Nordic Diet, daha fazla meyve, sebze, tahıl ve denizlerden daha fazla yemek yeme temeline dayanan bir diyettir.
31) Nutrisistem Diyeti (Nutrisystem Diet)
Nutrisystem Sisteminin takip edilmesi ile diğer diyetlerden daha kolaydır ve çok az besin eksikliği vardır, ancak diyabet veya kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olmadığı iddia edilmektedir.
32) Beslenme Diyeti (Nutritarian Diet)
Uzmanlara göre, Beslenme diyeti, oldukça sağlıklı ve takip etmesi güvenli olan bir diyettir, ancak pek çok kişi tarafından günlük salataların ve bazı yiyecek gruplarının, kafein ve öğün aralarında atıştırmanın ortadan kaldırılmasını takip etmenin zor olduğunu söylenmektedir.
33) Optavia Diyeti (Optavia Diet)
OPTAVIA ile hızlı bir şekilde kilo vermenize rağmen, yemek planı sağlıklı beslenme için özellikle düşük görülmektedir.
34) Ornish Diyeti (Ornish Diet)
Ornish diyeti beslenme açısından sağlıklı, güvenli ve kalp açısından sağlıklıdır ancak diyetin gerektirdiği şiddetli yağ kısıtlamasına uymak kolay değildir.
35) Paleo Diyeti (Paleo Diet)
Paleo diyetleri basit bir öncül üzerine kuruludur. Temel mantığı “eğer mağara adamı yememişse, siz de yememelisiniz” konseptine dayanır.
36) Çiğ Gıda Diyeti (Raw Food Diet)
Çiğ yiyecek diyetinin tümüne uymak ve takip etmek imkânsız kabul edilir ve beslenmedeki bütünlüğü ve güvenliği uzmanlar arasında kaygı vericidir.
37) SlimFast Diyeti (SlimFast Diet)
SlimFast diyeti, sağlıklı beslenme, diyabet ve kalp hastalığı için olumsuz görülen ancak, genel kilo kaybı ve hızlı kilo kaybı için kullanılabilen bir diyettir.
38) Güney Plajı Diyeti (South Beach Diet)
Uzmanlar, South Beach Diyetinin hızlı kilo kaybı vermesine rağmen, kısıtlamaların zorluk oluşturduğunu ve kilo kaybının zor olabileceğini belirtmektedir.
39) Spark Çözüm Diyeti (Spark Solution Diet)
Spark Solution Diyeti, iyi çiğnenmiş yemekler, kalori azaltma ve egzersiz prensipleriyle kilo vermeyi hedefleyen bir diyettir.
40) Supercharged Hormon Diyeti (Supercharged Hormone Diet)
Hormonları düzenleyerek kilo vermeyi düzenlemeyi amaçlayan bu diyet, bazı uzmanlar tarafından “saçma” olarak adlandırılan ve “uzun vadeli kilo kaybını teşvik etmeyen veya yeme davranışını iyileştirmeyen bir diyet olarak tanımlanmaktadır.
41) TLC Diyeti (TLC Diet)
TLC Diyeti, özellikle kardiyovasküler sağlığı arttırmada önerilen ve önemli bir zayıflığı olmayan çok katı bir diyet planıdır.
42) Vegan Diyeti (Vegan Diet)
Genel olarak, veganizm diyabet ve kalp hastalığı için iyidir, ancak son derece kısıtlayıcıdır, sosyal uyum sağlamaz ve bazı besleyici maddeler eksik kalabilir.
43) Vejetaryen Diyeti (Vegetarian Diet)
Vejetaryenlik kalp sağlığı ve beslenme bütünlüğü bakımından güçlüdür ve genel olarak eksiksiz ve sağlıklı bir diyettir.
44) Volüm Diyeti (Volumetrics Diet)
Volüm Diyeti, temel olarak yeme miktarı üzerinde etkinlik yaratan ve güvenli ve besleyici olduğu için kalp sağlığı ve diyabet üzerinde olumlu bir etkisi olabilen önemli bir diyet türüdür.
45) Bütün30 Diyeti (Whole30 Diet)
Uzmanlara göre, Whole30 Diyetinin bilimsel desteği eksik ve çok kısıtlayıcıdır.
46) WW (Kilo Gözcüler) Diyeti (WW (Weight Watchers) Diet)
Kilo İzleyici Diyetinin, genel kilo kaybı ve hızlı kilo kaybı için akıllı ve etkili bir diyet olduğu iddia edilmektedir.
47) Bölge Diyeti (Zone Diet)
Zone diyetine uymak için “her öğeyi belirli makro besin eşikleri etrafında yapılandırmanın gereksiz ve sıkıcı olduğunu iddia edilmektedir.