Arama:

Metabolizmanın yavaşlamasına sebep olan hatalar

1.Az kalorili besinler tüketmek.

Bu durum metabolizmanın yüksek oranda yavaşlamasına sebep olur. Kilo vermek için kaloriyi azaltmak gerekir ancak vücudun gün içerisinde alması gereken kalori miktarından çok daha fazla düşürmek vücudun kıtlığa girdiğini düşünmesine sebep olur. Sonuç olarak da metabolizma yavaşlar.

2.Protein tüketimini azaltmak.

Sağlıklı bir beslenme için vücudun yeterli oranda proteine sahip olması çok önemlidir. Daha tok hissetmek ve daha fazla kalori yakmak için yüksek proteinli besinler tüketmeliyiz. Sindirimden sonra artan metabolizma hızı besinlerin termik etkisi olarak adlandırılır. Protein termik etkisi karbonhidrat ve yağdan daha fazladır. Karbonhidrat ve yağ tüketimine göre protein tüketimi metabolizmayı %20-30 oranında daha fazla arttırır. Bunun yanında karbonhidrat %5-10,  yağ ise %3 ya da daha az oranda termik etkisi bulunmalıdır.

3.Hareketsiz yaşamak.

Günü hareketsiz geçirmek gün içerisinde yakılan kalorinin azalmasına bu da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Oturmayı azaltarak genel aktivetelerinizi çoğaltın. “Spor yaptım şimdi hiçbir şey yememeliyim” mantığı da doğru bir mantık değildir. 10-15 gram protein ve 15 gram karbonhidrattan oluşan bir atıştırmalıkla metabolizmanıza katkı sağlamalısınız.

4.Düzensiz uyku

Uykunun sağlıklı ve düzenli bir hayat için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Erken kalkıp erken uyumak vücut direncini zindeliği arttırır ve metabolizma hızını düzene sokar. Her gün erken uyanıp hafta sonları geç saatte uyanmak kanda ki dengeyi bozabilir bu da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilir.

5.Az su içmek

Zayıflamanın en temel ilkelerinden biri bol su içmektir. Az içilen su metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur bu da vücudunuzdaki enerjinin sindirimi, kas kontraksiyonu ve vücut atıklarının giderilmesi gibi işlemlerin sağlanmasını engeller.

6.Şekerli içecekler tüketmek

Şekerli içecekler tüketmek vücudumuz için yapacağımız en kötü şeylerden biridir. Asitli ve şekerli içeceklerin tüketiminin fazla olması diyabet, insülin direnci ve obezite gibi çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Yüksek miktarda şeker içeren içeceklerin tüketilmesi metabolizma hızını düşürür.

7.Zayıflama ilaçları kullanmak

Zayıflama amacı ile bu tür ilaçlardan hayatının herhangi bir döneminde kullanmış kimselerin ileri ki dönemlerde yeniden kilo aldıkları ve bu kilolardan kurtulma çabası verirken eskiye göre daha da fazla zorlandığı görülmektedir. Zayıflama ilacı gibi kilo kaybettirme ihtimali olan ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması ve sağlık açısından risklerinin rutin testlerle takip edilmesi gerekmektedir.

  1. Kas Kütlesi

Ne kadar kaslıysanız, Dinlenme Metabolizması Hızınız o kadar yüksek olur. Bunun nedeni, her zaman daha fazla enerji harcadığınızdır, çünkü muhtemelen ortalama olarak fazla kullanamadığınız kasları kullanıyorsunuzdur.

  1. Yaş

Yaşınız RMR’nizi etkileyebilir. Yaşlandıkça, metabolizmanız doğal olarak yavaşlar, bu da yağ ve kalorileri yakmayı zorlaştırır. Bu nedenle, metabolizmanız istirahat halindeyken bile fazla çalışmaz ve bu da RMR’nin azalmasına neden olur.

  1. Genetik

Her şey gibi, genleriniz de metabolik oranlarınızı etkileyebilir. RMR’niz durumunda, genetiğiniz aslında oranı düşürebilir.

  1. Hava Durumu

Doğru, hava durumu bile RMR’nizi etkileyebilir. Çoğu okuma, soğuk bir ortamda yaşayan bireylerin artan bir RMR değerine sahip olduğunu bulmaktadır. Soğuk, önemli bir faktördür, çünkü basit, günlük aktiviteler yaparken daha fazla enerji tüketmenize neden olur. Sadece soğuk kışın dolaşmak çok çaba gerektirir. Sıcak olduğunda, bu problem yoktur çünkü ilkbahar ve yaz aylarında daha az çaba harcar.